Προγράμματα
H Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας εκπροσωπώντας όλους τους αγρότες του Νομού μας έχει σαν κύριο μέλημά της την ενίσχυση του ατομικού εισοδήματος αυτών, ενισχύοντας παράλληλα και όλη την Κερκυραϊκή Οικονομία. Αυτό θα επιτευχθεί με την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των καλλιεργειών τους, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλυτέρευση της ποιότητας των Κερκυραϊκών προϊόντων και των αγροτικών δραστηριοτήτων με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών πώλησης και μείωσης των εξόδων αλλά και σεβασμό στο περιβάλλον.
Οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες παγκοσμίως έχουν στραφεί στα ποιοτικά προϊόντα. Έτσι η «ΠΟΙΟΤΗΤΑ» είναι μονόδρομος, ένας μονόδρομος που ο Κερκυραίος Αγρότης πρέπει να ακολουθήσει για να μην βρεθεί μελλοντικά σε αδιέξοδο.
Για την επίτευξη όλων των ανωτέρω η Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας, με αίσθημα ευθύνης προς τον Κερκυραίο Αγρότη και την Κερκυραϊκή Οικονομία, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή προγραμμάτων που σχετίζονται με την ποιότητα όπως το 4.9 β του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, του ΕΚ 2080/2005 και του INTERREG III A Ελλάδα-Ιταλία 2000-2006.
Με την Δράση «Εμπορία Προϊόντων Ποιότητας» κατάφερε να εφαρμόσει επιτυχώς το σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την παραγωγή Ελαιοκάρπου σε συγκεκριμένο θύλακα Ελαιοπαραγωγών που είχαν δηλώσει την επιθυμία να συμμετέχουν.
Το σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που πιστοποιείτε με βάση το πρότυπο agro 2.1 & 2.2 αποτελεί ένα μοντέλο παραγωγής που διασφαλίζει ταυτόχρονα το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, αλλά και την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Επικεντρώνει την προσοχή του σε διαδικασίες ή εφαρμογή των όποιων παράγουν ασφαλή υγειονομικά προϊόντα, προστατεύουν το περιβάλλον και μειώνουν το κόστος παραγωγής (κάνοντας ορθολογική χρήση στην λίπανση και στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα).
Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση αναπτύσσει επίσης συστήματα ιχνηλασιμότητας ούτως ώστε να παρακολουθείται η πορεία του αγροτικού προϊόντος από το χωράφι μέχρι το ελαιοτριβείο και στη συνέχεια με άλλα συστήματα, μέχρι τον καταναλωτή.
Η Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας με το πρόγραμμα αυτό πέτυχε να πιστοποιήσει τον «θύλακα» με όλους τους Ελαιοπαραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτόν σύμφωνα με το πρότυπο agro 2.1 & 2.2. Τα οφέλη για τους Ελαιοπαραγωγούς που πέτυχαν αυτή την πιστοποίηση είναι:
- Η δυνατότητα μεγαλύτερης εμπορικής αξιοποίησης του πιστοποιημένου ελαιοκάρπου άρα και του Ελαιολάδου που παράγεται από αυτόν.
- Η χρηματική Ενίσχυση (επιδότηση) επιπλέον των Οριστικών Δικαιωμάτων τους. Σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις που ελήφθησαν στις 4/1/2006 και 14/5/2006, αυτή γίνεται με κατάθεση σχετικής αίτησης του πιστοποιημένου Ελαιοπαραγωγού ταυτόχρονα με την αίτηση για τα Οριστικά Δικαιώματα.
- Η συνεχής επικοινωνία των πιστοποιημένων Ελαιοπαραγωγών με τον επιβλέποντα γεωπόνο του θύλακα για οδηγίες και διαρκή εκπαίδευσή τους. Η γνώση των ορθολογικών διαδικασιών καλλιέργειας είναι μια «επένδυση» με οφέλη την ανάπτυξη της τοπικής Αγροτικής Οικονομίας και την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, των παραγωγών και των καταναλωτών.
Συμπερασματικά η Ένωση Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας μέσα από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση στοχεύει στην αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Ελαιοκαλλιέργειας και του Ελαιολάδου σύμφωνα με τα πρότυπα agro 2.1 & 2.2 κάτι που είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα ενός γενικότερα φιλόδοξου και ελπιδοφόρου σχεδίου για την επίτευξη των ανωτέρων στόχων.
(Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων υπό την Αιγίδα της Ο.Ε.Φ. Ελαιουργικής)
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγκρίθηκε στις 31-03-2006, είχε διάρκεια 3 έτη (2006- 2007 και 2008) και τελεί υπό την αιγίδα της Ο.Ε.Φ. Ε.Ο.Π. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ.
Σκοπός του προγράμματος είναι οι δραστηριότητες οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων στους τομείς του ελαιολάδου και τις επιτραπέζιας ελιάς στο πλαίσιο του Καν. (ΕΚ) ΑΡΙΘ. 2080/2005.
Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονταν οι κάτωθι πέντε δραστηριότητες:
1) Δράση Γ.V.Ι. Δημιουργία Πάνελ Γευσιγνωσίας.
Η Δράση αυτή ξεκίνησε το πρώτο έτος (2006) της εφαρμογής του προγράμματος και ολοκληρώθηκε το δεύτερο (2007). Είχε στόχο την κατάρτιση σε θέματα γευσιγνωσίας ώστε μπορεί να γίνει σωστή αξιολόγηση δειγμάτων ελαιόλαδου. Έχουν διεξαχθεί σεμινάρια γευσιγνωσίας για την κατάρτιση στελεχών των ελαιοκομικών φορέων από ομάδα αναγνωρισμένων γευσιγνωστών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2) Δράση Γ.Ι.V. Παροχή Τεχνικής Βοήθειας στα Ελαιοτριβεία για την Βελτίωση της ποιότητας ελαιόλαδου.
Η Δράση αυτή ξεκίνησε το πρώτο έτος (2006) και ολοκληρώθηκε το δεύτερο (2007). Είχε σκοπό την μεταφορά τεχνογνωσίας σε στελέχη ελαιοτριβείων για την βελτίωση των διεργασιών τις έκθλιψης του ελαιόκαρπου και της παραγωγής του ελαιόλαδου.
3) Δράση Β.Ι.Ι. Εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Αγροτικής Διαχείρισης (ΣΟΑΔ).
Η παρούσα δράση είχε ως βασικό σκοπό την επιδεικτική εφαρμογή πιστοποιήσιμου Συστήματος Ολοκληρωμένης Αγροτικής Διαχείρισης (ΣΟΑΔ) στην ελαιοκαλλιέργεια, για συγκεκριμένο αριθμό παραγωγών βάση των προτύπων Αgro 2.1 και Agro 2.2 του AGROCERT (ΟΠΕΓΕΠ). Εξυπηρετεί ευθέως τη συμμόρφωση των ελαιοκαλλιεργητών με τις απαιτήσεις της πολλαπλής Συμμόρφωσης και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας. Τα πρότυπα του AGROCERT (Agro 2.1 και agro 2.2) απαιτούν την εφαρμογή συγκεκριμένων σχεδίων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Προστασίας της Βιοποικιλότητας αλλά και ενός ποιοτικού και υγιεινού ελαιολάδου με ονομασία προέλευσης. H Δράση αυτή ξεκίνησε το δεύτερο έτος (2007) και ολοκληρώθηκε το τρίτο (2008).
4) Δράση ΔΙΙ Ανάπτυξη Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ ISO 9001:2000 και συστημάτων ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1416 HACCP.
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων για την εξασφάλιση σταθερής ποιότητας υγιεινής και ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων σε παραγωγικές μονάδες όπως Ελαιοτριβεία, τυποποιητήρια κ.α. των ελαιοκομικών φορέων που συμμετέχουν στην Δράση. Εξασφαλίζει την τήρηση των υποχρεώσεων της επιχείρησης που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία καθώς και την συνεχή βελτίωση των προϊόντων-υπηρεσιών της.
5) Δράση ΒΙ. Έργα και άλλες ενέργειες διατήρησης παραδοσιακών ελαιώνων.
Η παρούσα δράση υλοποιήθηκε κατά το δεύτερο και τρίτο έτος του παρόντος προγράμματος εργασιών. Είχε ως βασικό σκοπό την εκτέλεση εκείνων των έργων αλλά και την εφαρμογή εκείνων των ενεργειών που συνεισφέρουν στην διατήρηση της φυσιογνωμίας αλλά και στην αξιοποίηση των παραδοσιακών ελαιώνων που κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν. Οι προπαρασκευαστικές ενέργειες σύνταξης του λεπτομερούς αντίστοιχου τεχνικού δελτίου της δράσης, της επιλογής των συγκεκριμένων περιορισμένων αντιπροσωπευτικών εκτάσεων εφαρμογής, της αρχικής ενημέρωσης των συνεταιριστικών φορέων και της οργάνωσης των επιμέρους εργασιών, σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν προ της ενάρξεως υλοποίησης, από τον Τεχνικό Σύμβουλο της Ε.Ο.Π. Ελαιουργικής σε συνεργασία με τις ΕΑΣ που συμμετείχαν τότε στη δράση.
Η ΕΣΑΚ έλαβε μέρος στο έργο «ΤRIAnet» του ανωτέρω προγράμματος. Σκοπός του έργου ήταν η εκποίηση μελετών για τον καθορισμό των τοπικών κερκυραϊκών προϊόντων. Η ανάδειξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων είναι υποχρέωση κάθε φορέα, που υπηρετεί τον Κερκυραίο αγρότη. Η προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν τα τοπικά κερκυραϊκά προϊόντα, ευελπιστούμε να τονώσει την κερκυραϊκή αγροτική και τουριστική οικονομία και να αναδείξει ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κάτι που στο οποίο μέχρι τώρα θεωρούμε ότι υστερούμε.
Η ΕΣΑΚ είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης της Κερκυραϊκής Αγροτικής Κοινωνίας. Διαμορφώνει συνείδηση ανάπτυξης και στηρίζει τον Κερκυραίο αγρότη σε κάθε σκαλί προόδου ούτως ώστε να γίνονται σταθερά και ανοδικά βήματα.
Το 2009 το ΔΣ της ΕΣΑΚ κατέθεσε πρόταση (φάκελο) για αναγνώρισή ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) στο ΥΠΑΑ&Τ όπου και εγκρίθηκε.
Ως αναγνωρισμένη Ο.Ε.Φ. η ΕΣΑΚ -έχοντας πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχει αυτόνομα στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα- κατέθεσε το επιχειρησιακό της πρόγραμμα για το νέο καν. (ΕΚ) 867/08 στο ΥΠΑΑ&Τ για έγκριση.
Η επιλογή των δράσεων έγινε με βάση τις Επιλέξιμες δράσεις για κοινοτική χρηματοδότηση που περιέχει ο καν 867/08 καθώς και την υποδομή που έχει η ΕΣΑΚ. Η πρόταση του επιχειρησιακού της προγράμματος αφού τροποποιήθηκε από το ΥΠΑΑ&Τ, εγκρίθηκε και κατανέμεται στην τριετία 1η Απριλίου 2009 έως 31η Μαρτίου 2012.
Η ΕΣΑΚ με την υποβολή του τριετούς επιχειρησιακού προγράμματος είχε σαν στόχο την επίτευξη των κατωτέρω συνοπτικά αναφερομένων:
Στη δραστηριότητα (β) για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σε τουλάχιστον 360 συνεταιρισμένους ελαιοπαραγωγούς ώστε αυτοί να εφαρμόσουν εξορθολογισμό των εισροών, να εκπαιδευτούν σε θέματα ποιότητας, να μειώσουν το καλλιεργητικό κόστος, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ωφεληθούν από τις υπάρχουσες ποιοτικές επιδοτήσεις και να καλύψουν τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Μέσω της δραστηριότητας (γ) για τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών παρασχέθηκε από την ΕΣΑΚ στους ελαιοπαραγωγούς του προγράμματος, τόσο ο απαραίτητος εξοπλισμός όπως ελαιοραβδιστικά και πλαστικοί κλωβοί συλλογής ελαιόκαρπου όσο και η αντίστοιχη εκπαίδευση.
Μέσω της δραστηριότητας (δ) για τη ιχνηλασιμότητα και πιστοποίηση και προστασία της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων εφαρμόστηκαν τα αντίστοιχα συστήματα σε τρεις πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς – μέλη της.
Μέσω της δραστηριότητας (ε) που αφορά την επικοινωνία του Προγράμματος η ΕΣΑΚ πραγματοποίησε ημερίδες και συναντήσεις με σκοπό την διάδοση πληροφοριών για το έργο της αναφορικά με τις ανωτέρω δραστηριότητες.